X

WSSN ontzorgt

U hoeft zich geen zorgen meer te maken om de logistiek van uw webshop.

► Ontdek WSSN

Webshop logistiek uitbesteden: Is het wel verstandig?

Waarschijnlijk heeft u er al over nagedacht: Uw webshop logistiek uitbesteden.

Maar is het wel verstandig?

Veel webshops beginnen met zelf inpakken van alle bestellingen. Zo lang de webshop nog kleinschalig is, is er niets aan de hand. Maar dan groeit uw webshop en bent u een groot gedeelte van de dag kwijt aan de logistiek van uw webshop.

Hierdoor heeft u minder tijd voor belangrijke taken als inkoop, marketing en klantenservice. Zonde, want waarschijnlijk zult u daardoor vaker nee moeten verkopen. Of had u meer klanten kunnen aantrekken als u de uren die u stond in te pakken had besteed aan marketing of retentie.

Daarnaast kan het steeds herhalende inpakwerk soms vervelend worden. En bij topdrukte kan het zelfs zijn dat niet alles op tijd af komt. U moet op zoek naar tijdelijk personeel en die moeten natuurlijk ook nog ingewerkt worden.

E-fulfilment: logistieke oplossing voor webwinkels

Gelukkig is hier een oplossing voor. Webwinkel logistiek uitbesteden wordt ook wel e-fulfilment genoemd. Het houdt in dat alle logistieke zaken plaatsvinden bij een gespecialiseerde partner. Onder
e-fulfilment valt onder andere:

 • Inslaan en opslag van voorraad
 • Verwerken van orders
 • Pakketten verzenden
 • Rapporteren
 • Soms worden er extra fulfilment services aangeboden
webshop logistiek uitbesteden“Webwinkel logistiek uitbesteden wordt ook wel
e-fulfilment genoemd.”

Voorraadbeheer

E-fulfilment bedrijven beschikken over een warehouse voor voorraadbeheer. Zowel kleine als grote webshops kunnen hier al hun producten stallen.

Een fulfilment partner weet precies hoe de beschikbare opslagruimte het best benut kan worden. Daarnaast staat veiligheid van al uw opgeslagen spullen voorop.

U kunt zelf de producten naar een warehouse brengen, maar uw leverancier kan dit ook voor u doen. Dit scheelt in de meeste gevallen tijd en dus ook kosten. Bij aankomst worden alle producten geteld en gecontroleerd door het fulfilment bedrijf.

Orderverwerking

Orderverwerking is het verzendklaar maken van een bestelling. Een orderpicker of orderverzamelaar zoekt alle producten van een order en maakt de order klaar voor verzending.

Een goed e-fulfilment bedrijf zorgt ervoor dat alle producten op een aparte locatie worden gestald. Dit komt de snelheid van het verwerken van een order ten goede.

Dozen, labels, opvulmateriaal, luchtkussens en andere essentiële materialen zorgen tot slot voor een veilige verzending van een bestelling.

Verzending

Voor het besparen op verzendkosten is volumevoordeel noodzakelijk. E-fulfilment bedrijven hebben iedere dag een grote hoeveelheid pakketten klaarliggen voor vervoerders zoals PostNL. De verzendkosten per pakket worden hierdoor een stuk lager.

Daarnaast kan een e-fulfilment bedrijf de orders tot een later tijdstip verwerken. Bij WSSN verwerken we bestellingen tot maar liefst 22:00. Nog dezelfde dag haalt een pakketvervoerder de bestellingen op bij ons warehouse. De volgende dag brengt de pakketvervoerder het pakketje bij de klant.

Rapporteren

Een logistieke dienstverlener kan veel voor een bedrijf betekenen, maar soms is het ook handig om het logistieke proces te controleren of bij te stellen.

Rapporteren is een zeer belangrijk onderdeel voor e-fulfilmentbedrijven. Wat is mijn voorraad? Hoeveel retouren heb ik per maand? Wat zijn mijn gemiddelde fulfilmentkosten?

Een goed rapportage systeem zorgt voor een betere logistieke en financiële controle.

Extra fulfilment services

Sommige bedrijven willen meer uitbesteden dan alleen de standaard e-fulfilment diensten zodat ze meer tijd overhouden voor de kerntaken van het bedrijf. WSSN biedt klanten extra services zoals e-mail marketing, klantenservice en social media management.

Voordelen van webshop logistiek uitbesteden

De voordelen van logistieke processen uitbesteden aan een gespecialiseerde partner zijn met name:

 • Meer tijd voor marketing om nieuwe klanten binnen te halen
 • Meer tijd voor inkoop van goede aanbiedingen en minder “nee” verkopen
 • Personeel werkt ook ’s avonds, dus ook later pakketten kunnen versturen
 • Extra verzendmogelijkheden, zoals Pakjegemak en Track and Trace
 • Extra personeel beschikbaar voor piekmomenten
 • Voorraad ligt beveiligd en verzekerd opgeslagen bij een fulfilment specialist
 • De webshop loopt altijd door, ook als u niet aanwezig bent

Wanneer wel webshop logistiek uitbesteden?

Uw webshop logistiek uitbesteden is voordelig vanaf het versturen van 300 a 400 pakketten per maand. Bij deze aantallen neemt het inpakken een substantieel deel in van de werkdag en kan er door volumevoordeel van de fulfilment partner ook bespaard worden op de kosten.

Ook kan het interessant zijn om logistiek uit te besteden wanneer u slechts enkele artikelen heeft met een hoge omloopsnelheid. Dit neemt vaak weinig opslagruimte in beslag en u profiteert toch van volumevoordeel.

Wanneer webshop logistiek niet uitbesteden?

Uitbesteden van fulfilment heeft geen zin bij veel verschillende artikelen met lage omloopsnelheid of veel verpakkingsmateriaal voor grote artikelen met weinig waarde.

Als artikelen weinig verkopen, dan kost het wel opslagruimte en grote artikelen vereisen vaak meer verpakkingsmateriaal, dus de marge op het product moet voldoende zijn om dit te dekken.

Omzetstijging door uitbesteding

Onderzoek door WSSN heeft uitgewezen dat alleen al het versturen tot 21:30 uur een omzetstijging tot 20% ten gevolge kan hebben.

Daarnaast is een ondernemer die gefocust is op de kerntaken van zijn of haar bedrijf vaak een succesvollere ondernemer. Des te minder afleiding er is, des te meer succes de onderneming heeft.

Werk aan de (web)winkel!

Als u het gevoel heeft dat u te veel in uw webwinkel aan het werk bent en u liever aan uw webwinkel wilt werken, neem dan contact op met ons.

Voor vragen over e-fulfilment of het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar via het nummer
0172 53 60 96. U kunt ook uw vraag stellen via ons contactformulier.

Wij van WSSN kunnen u alles vertellen over hoe u uw webshop kunt laten groeien met behulp van het uitbesteden van webshop logistiek.

Uiteraard kunt u ook een kijkje nemen in ons warehouse. Tijdens de rondleiding ervaart u zelf alle
e-fulfilment processen van WSSN.

30 jun.

Fulfilment: Simpele uitleg voor groeiende bedrijven

Lees meer..