X

WSSN ontzorgt

U hoeft zich geen zorgen meer te maken om de logistiek van uw webshop.

► Ontdek WSSN

E-fulfilment betekenis

De definitie van e-fulfilment

De betekenis van E-fulfilment is nog niet goed opgenomen door de bekendere encyclopedieën en woordenboeken. Zo is de definitie van e-fulfilment niet bekend bij instituten als de Dikke Van Dale of Wikipedia.

Encyclo.nl spreekt van de volgende definitie van de ‘grote broer’ fulfilment:

“Verwerking van antwoorden na een direct-marketingactie: invoeren van de verzamelde gegevens, verzending van een geschenk, brochure, catalogus, enz. naar wie op ons aanbod reageerde.”

Er wordt dus niet gesproken over het verwerken van webshop bestellingen. De uitgelegde betekenis van het woord fulfilment gaat met name over direct marketing, wat voor de komst van internet natuurlijk enorm groot was.

Omdat er nog geen duidelijke uitleg van de betekenis van het woord e-fulfilment is hebben wij zelf de volgende definitie uitgewerkt:

Definitie e-fulfilment

“Verwerking van goederen na een transactie via internet: inslag en opslag, verzamelen, verpakken en verzenden van goederen naar de opgegeven adresgegevens”

In de praktijk komt het er op neer dat bestellingen die via een webshop of andere e-commerce site gedaan zijn ook daadwerkelijk bij de eindgebruiker worden afgeleverd.

Hiervoor is het nodig om de goederen op een centrale locatie te hebben opgeslagen. Nadat een bestelling is binnengekomen bij een webwinkel wordt d.m.v. een elektronische koppeling de bestellingen uitgelezen en de benodigde producten bij elkaar gezocht (ook wel orderpicken genaamd)

Vervolgens worden de producten op correcte wijze verpakt zodat deze veilig aan een postverwerkingsbedrijf of koeriersdienst kan worden overgedragen. Deze laatste zal de bestelling bij de eindgebruiker (de klant van de webwinkel) afleveren.

Wat valt onder E-fulfilment?

Onder e-fulfilment vallen de volgende werkzaamheden en taken:

 • Inslag van goederen
 • Opslag van goederen
 • Retourverwerking van teruggestuurde producten
 • Verzamelen van goederen per bestelling
 • Inpakken van de gehele bestelling
 • Frankeren voor verzending
 • Overdracht aan vervoerder
 • Elektronische terugkoppeling aan webshop
 • Rapportage van verwerkte bestellingen en voorraad

Wat valt NIET onder e-fulfilment?

E-fulfilment houdt zich bezig met de logistiek van een webshop. Hieronder valt dus niet het beheer van de webshop zelf. Denk hierbij aan:

 • Aanbiedingen maken
 • Producten inkopen
 • Promotie van de website / Social media
 • Ontwikkeling van de website
 • Klantenservice

Vaak kunnen zulke taken ook uitbesteed worden aan e-fulfilment bedrijven. Zo kan bij WSSN ook social media en klantenservice uitbesteed worden. Meer vragen hierover? Neem dan contact met ons op.

Fulfilment of fulfillment?

Tot slot nog een woordje over de spelling. Is het e-fulfilment met één L of met twee?

In Nederland en Engeland wordt het woord in 65% van de gevallen geschreven als e-fulfilment, met één L dus. De variant met twee keer de L komt dus ook nog vrij regelmatig voor en kan ook niet fout worden gerekend.

De werkelijke betekenis van E-fulfilment bij WSSN

De betekenis van het woord e-fulfilment is leuk om te weten, maar waar het om gaat is natuurlijk de uitvoering ervan. Kom gerust eens langs bij WSSN in Alphen aan den Rijn. Wij laten met trots onze georganiseerde processen zien waarmee we al vele webwinkels helpen hun logistiek te professionaliseren.

Mis je iets in de e-fulfilment betekenis / definitie of heb je vragen over e-fulfilment? Laat het ons weten!

02 apr.

Magento fulfilment

Lees meer..

01 feb.

Verzending webshop uitbesteden

Lees meer..

02 aug.

Online fulfilment: wanneer wel, wanneer niet?

Lees meer..